od Koly v ned 20. pro 2009 0:16:21
Ja som zamlčal, že to bolo na okruhu, tvrdil som, že nebola volaná polícia, čo je pravda. Dôvod krátenia bol jednoduchý - podľa ich poistných podmienok poisťovňa môže krátiť ak nemá možnosť prešetriť okolnosti nehody. Maximálne možné krátenie je 50%, a to aj využili. Ako sa mi dostalo do uší, vraj na tom nie sú príliš dobre a preto využívajú maximálne krátenie vždy keď je to možné a je na klientovi aby sa súdil, že je to neprimerané. Samozrejme som napísal list, kde som popisoval, že môj odhad škody bol výrazne nižší. Je to na nič, ich taktika je zrejme radšej krátkodobo ušetriť peniaze na úkor toho, že klienti budú rušiť zmluvy a časť sa bude súdiť. Zvažoval som že pôjdem s pravdou von - formulácia v poistných podmienkach však nebola jednoznačná. Doslovná interpretácia je, že je tam výluka vyslovene len na súťaže, lenže aj právnik mi nedoporučil spoliehať sa na príliš doslovné chápanie textu. Maklér mi potvrdil, že veľmi pravdepodobne by poisťovňa v súlade s ich súčasnou taktikou interpretovala podmienky po svojom a nevyplatila by nič. Na mne by potom zostalo sa súdiť, so vzdialeným a neistým koncom. Bolo by pochabé sa spoliehať na to, že by priemerný sudca chcel chápať rozdiel medzi jazdením na okruhu a súťažením na okruhu. Preto som sa rozhodol, že je lepších istých 50% a skúsiť tlačiť na neprimeranosť krátenia a vyhrážať sa zrušením celého súboru poistiek (auto bolo vo firemnom súbore). To vôbec nezabralo, takže sme celý súbor poistiek v Kooperative zrušili.