Správný olej pro Civic Type-R

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod dany v pon 25. led 2010 17:24:12

Petr V. píše:Ještě jsem si vzpomněl na to, že motorové i převodové oleje Millers Oils používá již několik let Honda Buddy Club v Anglii. Snad Vás tato reference trochu přesvědčí.

Řeknu upřímně, nepřesvědčí... Pokud bych měl měnit olej, přejdu na Motul, ten mám také osvědčený, bohužel mě osobně vadí spotřeba řídkého oleje u mého motoru, která pak dosahuje dle zatížení 6-8 litrů na 10000km, to pak nemusím ani dělat výměny :lol: , proti tomu Castrol cca 2-4 litry na 10000km...
Uživatelský avatar
dany
Administrátor
 
Příspěvky: 2458
Registrován: sob 13. pro 2008 20:41:16
Bydliště: Kladno

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod Bori v úte 26. led 2010 18:15:43

Tak mám z těch názorů tady trochu zmatek v té mé hlavě, ale asi bych se přiklonil k Danymu dát na léto ten olej Castrol Edge Sport 10W/60 a na zimu bych asi dal ten co dává Padam Mobil 1 Rally formula 5W/50. Nechápu však proč je ten Mobil 1 o tolik dražší. Dále mám takový dotaz, pokud vyměním po 10000 km olej sám a nepůjdu do autorizovaného servisu (auto v záruce) zaznamená se to někde nebo je to absolutně nezjistitelné? Vím, že u nových mercedesů pokud vypustíte olej, tak auto ani nenastartujete, pokud ,,něco" neupravíte přes diagnostiku v řídící jednotce.
Uživatelský avatar
Bori
 
Příspěvky: 17
Registrován: stř 15. črc 2009 23:03:55
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod dany v stř 27. led 2010 10:40:11

Bori píše:Dále mám takový dotaz, pokud vyměním po 10000 km olej sám a nepůjdu do autorizovaného servisu (auto v záruce) zaznamená se to někde nebo je to absolutně nezjistitelné? Vím, že u nových mercedesů pokud vypustíte olej, tak auto ani nenastartujete, pokud ,,něco" neupravíte přes diagnostiku v řídící jednotce.

Tohle naštěstí u Hondy nehrozí, nemusíš mít žádný strach :)
Uživatelský avatar
dany
Administrátor
 
Příspěvky: 2458
Registrován: sob 13. pro 2008 20:41:16
Bydliště: Kladno

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod padam v stř 27. led 2010 14:47:06

Bori píše:Tak mám z těch názorů tady trochu zmatek v té mé hlavě, ale asi bych se přiklonil k Danymu dát na léto ten olej Castrol Edge Sport 10W/60 a na zimu bych asi dal ten co dává Padam Mobil 1 Rally formula 5W/50. Nechápu však proč je ten Mobil 1 o tolik dražší.

Vždyť je cena v podstatě stejná Mobil 1 Rally Formula - 4L = 1122Kč, Castrol Edge Sport - 4L = 1175Kč.

Ještě jsem koukal, že Mobil 1 přejmenoval Rally Formula 5W-50 na Mobil1 Peak Life 5W-50, technické parametry jsou naprosto shodné, takže to vypadá jen na marketingový tah. Podle ruských prodejců to vypadá, že cena zůstává stejná. Kdyby ale někdo zdražil tak se nedivte.
Uživatelský avatar
padam
 
Příspěvky: 126
Registrován: pon 09. úno 2009 9:43:05

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod dany v pát 29. led 2010 17:45:08

Měl téměř hodinový hovor ohledně olejů, takže mám další novinky. Nebudu už teď řešit spor s Petrem V. ohledně technické specifikace a rozdílu mezi Castrolem a MillersOils, ale opustím laboratorní podmínky a řeknu pár postřehů z praxe...

Spotřeba oleje - pokud jsou kroužky v pořádku, rozdíl ve spotřebě řidšího a hustšího oleje nejsou nijak výrazné, pokud nepoužíváte velmi vysoké otáčky. Ve velmi vysokých otáčkách je pak spotřeba hutšího oleje sice také vyšší, neboť stírací kroužek silnější film nestačí celý setřít a tím se část filmu spálí, ale přesto řidší olej mizí o něco více...

Výkon - opravdu lze na řidším oleji docílit u speciálu o malinko větší výkon motoru, u motoru dva litry bez přeplňování s výkonem okolo 300HP to dělá cca 5HP. Testovali to opravdu závodní týmy, ovšem zásadní poznatky z praxe, které donutili týmy přejít zpět na hustší olej byli následující:
- rozdíl ve výkonu se samozřejmě poznat nedal
- s řidším olejem byl menší kompresní tlak
- celkový mazací tlak v soustavě byl nižší, daleko více trpěli ojniční ložiska, celková životnost a spolehlivost motoru se snížila.
- ve vysokém zatížení při teplotách oleje nad 140st. začalo docházet k tomu, že se zapékaly pístní kroužky, vysvětlení odborníci našli v tom, že film je slabší a navíc nevydrží tak vysokou teplotu, stane se tedy, že se odpaří a kroužky jsou vlastně bez mazání, což následně může vést právě k zapečení kroužků a většímu namáhání ložisek.

Zajíždění, pokud je motor kvalitně poskládán, nehrozí údajně žádný důvot. který by prokazatelně upřednostňoval zajížděcí olej. Doporučují řídkou syntetiku a po ujetí několika set km jí vyměnit za finální náplň. Řídká syntetika navíc lépe ukáže případné netěsnosti v nově poskládaném motoru. Jiný případ je, pokud dáte třeba jen nové kroužky již do zajetého motoru, nebo provádíte jen částečnou repasi a dochází k rozdílným třením ve válcích, zde je pak vhodné o zajížděcím oleji uvažovat, ale zase v závislosti na stupni opravy a tudíž individuálně...

Teď už jen moje finální úvaha...
Opravdu nehodlám někomu nakazovat, jaký olej má používat, nikdy jsem to nedělal a dělat nebudu, pokud se mě však někdo zeptá, doporučím mu to, co jezdím a jsem přesvědčen praxí, že je dobré, Castrol 10W60. Vede mě k tomu celkem těchto 5 bodů:
- S tímto olejem jsem nikdy neměl žádný problém s motorem u sebe ani u nikoho okolo sebe. (Vím o nějakých pěti rozpadnutých motorech CTR s oleji Castrol 10W60, ve většině případech bylo na vině přetočení motoru, případně jiná závada, ale nikoli olej a třeba zadření motoru...)
- Motor po najetí 120tis. km z nichž možná polovina (třetina určitě) je na vysoké otáčky a plný výkon, nevykazuje žádné opotřebení válců a opotřebení ložisek je minimální (měnil jsem dvě z pěti hlavních a dvě ze čtyř ojničních, všechny byli opotřebované max. z 50% !!!) A to je třeba si ještě uvědomit, kde jsou moje průměrné otáčky, když díky zkrácené převodovce a max. otáčkám 9000rpm, jezdím nad 7tis. téměř pořád...
- Přestože to zase není tak úplně obvyklé po 120tis., pístní kroužky jsou všechny naprosto pohyblivé, rovnoměrně a málo opotřebené, tudíž kvalitně mazané a ochráněné filmem.
- sám jsem si měřením ověřil, jak velký je rozdíl v kompresním tlaku na různé oleje... (první strana tohoto vlákna poslední můj příspěvek)
- přes všechny poznatky, které jsem vyjmenoval, mě i cena toho oleje přijde přijatelná
Uživatelský avatar
dany
Administrátor
 
Příspěvky: 2458
Registrován: sob 13. pro 2008 20:41:16
Bydliště: Kladno

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod RainbowSeven v sob 30. led 2010 11:17:10

co je pravdy na tgom, že právě oleje s vyšším obsahem esterů mají poměrně krátkou životnost?? ester je prchavá látka. u závodních motorů to určitě nevadí, ale když je náplň v motoru třeba rok... ??
RainbowSeven
 

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod Bori v pon 01. úno 2010 12:33:55

RainbowSeven píše:co je pravdy na tgom, že právě oleje s vyšším obsahem esterů mají poměrně krátkou životnost?? ester je prchavá látka. u závodních motorů to určitě nevadí, ale když je náplň v motoru třeba rok... ??


Pokud myslíš polyestery o kterých tady byla řeč tak ty asi ,,prchavé" jak ty uvádíš nebudou. Pleteš si to s ethery to jsou těkavé látky a ty by do olejů asi nedávali.

Ještě jsem chtěl upozornit kde mají opravdu levné oleje. Adresa je www.oleje-levne.com Dnes jsem to tam byl osobně ověřit a nakoupit. Je to takový malý obchůdek v Humpolci.
Uživatelský avatar
Bori
 
Příspěvky: 17
Registrován: stř 15. črc 2009 23:03:55
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod dany v pát 19. bře 2010 21:38:36

Nechci nikomu nic vnucovat, ani ho přesvědčovat, ale jen Vám chci říct o infarktovém zážitku, co mě teď potkal...

Po správném zrepasování jsem dal na zajetí (prvních 2000km) řidší olej, tak jak jsem to už psal. Použil jsem kvalitní olej Motul 300V 5W40, jehož největší zastánce LK7R byl u tohoto zážitku...

Včera na brzdě jsem totiž s hrůzou zjistil, že mám málo oleje, tak jsem to začal řešit, neboť jsem chytnul nerva :lol: přesně jsem to dolil a opatrně dojel domů. Včera ráno zase opatrně dojel znovu do Ústí a tam zase zjistil, že olej chybí...
Protože jsem nevěděl kudy kam, vypustil jsem kompletně olej, abych měl jistotu, že opravdu chybí... A chyběl :( ... Nebudu Vás napínat, po pečlivém propočítání jsem dospěl k něčemu, co mi vzalo dech... :roll: Auto mi prokazatelně za 1500km spotřebovalo 3l oleje !!! To mě přivádělo do mdlob :( Chyba měření je vyloučena, za 1500km mám dokonalý přehled i přes sklerozu ;)

Pomalu jsem se smiřoval s tím, že motor má nějaký problém... Dal jsem dal nový filtr, můj oblíbený olej Castrol 10W60, odbrzdil ještě auto, dojel domů, celkem jsem najel nějakých 300km. Dneska jsem normálně neměl ráno odvahu ten olej ani zkotrolovat. Řekl jsem si, že jestli to má odejít, tak už tomu stejně nezabráním, dal jsem si svižnější cestu do práce, zaparkoval a šel makat :). Na otočku dal ještě Prahu a počet najetých km se zastavil na 440km. Celý zbytek dne jsem sbíral odvahu, jít ten olej zkouknout...
Nakonec jsem našel odvahu ve tři odpoledne... Světe div se, olej snad nechybí žádný, je stále mezi ryskama... Sice tomu nerozumím, ale chyba v měření je vyloučena a LK7R to může dosvědčit...

Každý ať si udělá názor vlastní a vezme si z toho to, co chce... GOOD LUCK... :mrgreen:

EDIT: Doplnění...
Jen jsem chtěl po jednom dotazu doplnit, že v autě nechybělo najednou 3l oleje, já samozřejmě dolil jeden litr hned, jak jsem pojal podezření, ale protože mám v olejové vaně ty přepážky proti odlévání, špatně se tam dává měrka a nebylo právě úplně prokazatelné, kolik oleje tam vůbec je, tak jsem jel opatrně, protože jsem opravdu nevěděl, jestli ho tam málo, čemuž se mi opravdu nechtělo vzhledem k závratné spotřebě oleje věřit, nebo jestli jsem to v přítmí nějak přehlédl a je ho tam naopak hodně, proto ty nervy a opatrnost, nebyl jsem si jistý...
Podle chování motoru jsem měl spíš pocit, že ho je málo, ale mozek tomu logicky nechtěl uvěřit... Ale bylo to tak...
Uživatelský avatar
dany
Administrátor
 
Příspěvky: 2458
Registrován: sob 13. pro 2008 20:41:16
Bydliště: Kladno

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod LK7R v sob 20. bře 2010 1:49:03

Bláblábláááá :lol: :twisted:
Honda CTR 7g K20A, TODA, KPRO, INVIDIA, ITG, 200+ HP http://www.honda-club.cz/forum/garage.php?mode=view_vehicle&CID=37
Honda S2000 AP2
Uživatelský avatar
LK7R
 
Příspěvky: 459
Registrován: pon 15. pro 2008 13:46:50

Re: Správný olej pro Civic Type-R

Příspěvekod dany v sob 20. bře 2010 9:50:05

HaHaHa, taky jsem se takhle bavil...
Uživatelský avatar
dany
Administrátor
 
Příspěvky: 2458
Registrován: sob 13. pro 2008 20:41:16
Bydliště: Kladno

PředchozíDalší

Zpět na Motor, ECU

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron