Rovněž by bylo dobrý tady uvést,jak je to s oleji třeba...
Správný oleje,který by se měli do motorů jako má třeba CTR a Clio lít...
Nemůžu když čtu po Hondaclubech že třeba Motul je nej,nebo že 5W40 je ideál protože je to plná,apod.řeči...(bohužel je toho plno na internetu vůbec a přitom motor je srdce auta a je důležitý ho chránit)
Na tohle sem velkej úchyl a nemám to podložený jen konzultacema ze závodů,svojí zkušeností,ale rovněž sem měl sezení-školení s nej technikama od Shellu,Mobilu,Castrollu,Texaca...zkrátka s několika předníma technikama a inženýrama od olejářských firem.
A ze všech sem vydyndal potřebný info...všichni potvrdily,že správnej olej do těchlech motorů je specifikace 10W60,5W50...zkrátka to druhé číslo by mělo být vyšší a zaručuje to,že i při vyšších teplotách,otáčkách,se ti nepotrhá olejovej film...Osobně preferuju Castrol 10W60 a vím,že ho dáváš i ty Dany,ale plno lidí tohle podcenuje a je to škoda,vždyt K20A2 si zaslouží to NEJ!
Někdy nemůžu z toho jak si lidi myslej,jak skvělý bude když tam nalijou plnou syntetiku"..
Ale co je pojem plná syntetika?mě třeba řekli,že všechny oleje sou už dnes plně synteticky vyráběné(až na minerální samo:)..Plná syntetika neznamená automaticky,že to nebude 10w40.A proto sou dnes oleje tak kvalitní spec.SJ,SL...už je to vše fakt kvalita,jen si člověk musí vybrat olej pro danej typ auta,jinej vybereš do CTR,jinej do TDI,jinej do 1.3 benzínu...
A kort motory jako je v CTR je potřeba chránit!rovněž výměna by neměla přesáhnout třeba 10tis(já měním po 8tis)...
Termíny Long life,to je taky smrt,naštestí motoru CTR se to netýká.Ale obecně kort u naft.motoru by se olej měl měnit max po těch 10-15tis a ne po 30tis to je šílenost,ale za to může marketing jisté značky,z dob minulých...naštestí,už se na to všichni vysrali a zjistily,že je lepší olej měnit namísto motoru:-))
Pokavad někdo leje olej do CTR spec.5W40 nebo 0W30...je to olej dobrý tak akorát do naftového motoru ...kde potřebuješ,aby se turbo ihned mazalo...a vůbec,aby se motor rychle ohřál,s čímž má naft.motor problém".Ale není to dobrý do japonský motorovky a vůbec to motor neochrání,při jízdě pro jakou je auto postaveno...
Pamatuju se jak mě Loko přesvědčoval o Motulu 5W40 ,myslím,že,už si dal taky říct...
Je prostě škoda,že plno lidí sere na motor zprominutím... Je to škoda,tak snad někoho přesvědčím,ikdyž věřím,že osvětu udělal,už Dany
Osobně se mě moc líbí Castrol 10W60(RS,nebo Edge Sport je to to samý jen jiný balení,dokonce mě řekli,že RS je jakoby jen stará krabice ale je to to samé co novej obal"Edge",)a pak je good Mobil 1" 5W50...i toho Mobila sem viděl hodně na servisu v rally,takže rovněž bude good...a i dle toho co sem si vyslech od těch techniků,osobně dávám přednost Castrollu