Udržet kola stále čistá je v podstatě nemožné, na to jsem rezignoval už dávno, ale zase je úplně ponechat svému osudu, jsem taky nechtěl. Čištění kol není nic příjemného, to asi to znáte všichni – zejména majitelé světlých kol v kombinaci se závodnějšími prášivějšími deskami. Já mám v tomto směru parádní kombinaci bílých kol s deskama DS1.11, takže už po několika desítkách kilometrů se začne na kolech usazovat černý mazlavý povlak.
Vyzkoušel jsem několik přípravků na čištění kol, účinnost byla vždy dost podobná – trochu to fungovalo, ale nakonec vždy nějaký zažraný bordel zůstal (zejména v rozích), což se muselo pracně vydrhnout (tam se mi osvědčil klasický CIF). To drhnutí mě opravdu nebavilo a čím déle se to nechalo nečištěné, tím horší to pak bylo. Koncem loňské sezony už byly kola v takovém stavu, že místo čištění jsem je radši nechal opískovat a dát nový nátěr (opět Komaxit) – kola vypadala parádně.
Bylo mi doporučeno dát zrovna na kola nějaký ochranný přípravek – volba padla na Supreme Nanoalutec (http://www.oleje.cz/p/supreme-nanoalutec-60-10789). Kola jsem letos za celou sezonu čistil jen 2x a vždy stačilo jen přejet houbičkou s jarovou vodou, ošplíchnout a zase byla jako nová – i v rozích!
Prostě propastný rozdíl ve srovnání s tou dřinou z minulých let. Pokud by někdo podobnou "nano" ochranu zvažoval, určitě doporučuju.