pripletlo se mi do cesty tohle pocteni:
" len si lejte 10w60 do seriovych motorov... nedate si povedat a nedate... videl som (aj nafotil) dost otvorenych motorov na to, aby som vedel tvrdit a stal si za tym ze:
1. castrol nechava v motoroch svinstvo (ze majitel leje castrol vidim hned po zhodeni vika ventilov - vzdy a na 100% som sa trafil)
2. cim vyssie letne cislo, tym vacsi problem zohriat olej tak aby mazal ako ma a aby mal aku taku cistiacu schopnost - nikto z vas sa do toho stavu nie je schopny dostat - pokial nejazdi cisto len okruhy v horucich letnych dnoch - opat, vysledkom je zasvineny motor a vacsie opotrebenie - neberte si za priklad dannyho z CZ, on to auto vyuziva trosku inym sposobom ako vacsina z vas za normalnych podmienok mate teploty oleja 90-100°C, na co v pohode staci aj xw-30... 10w60 potrebuje 130-160°C aby fungoval!
3. poznam par motorov ktore maju brutalne (viac ako 2x) zvysenie vykonu oproti serii, a nikto z majitelov pokial viem nelial a neleje viac ako 5w50, resp. 10w50... ak uz, tak hlavne mobil1, pripadne millers oil
4. mam par kamosov so saabmi, seriove turbo motory, nezriedka maju 300-400tis.km a jazdia 0w30 - 10w40 a su v pohode.. a to saaby maju narozdiel od hondy dost velke problemy s mazanim a radi sa zadieraju...
5. sam na oturbenej mazde s cca 2nasobnym vykonom oproti serii pouzivam 10w40, to auto uz civilne takmer vobec nejazdi, 90% casu je medzi 5-7800rpm a este som olej nedostal cez 110°, ani v horucich dnoch...
6. na accorde V6 s 300tis. km na tacho jazdim uz asi 50tis.km 5w30 A1 a v pohode zvlada a zvladal aj dialnice a zapchy v juznych krajinach v teplotach kedy mi uz nestihalo chladenie a musel som kurit do kabiny aby som to neuvaril...
kto ma rozum si urobi nazor, kto ne, bude si tu honit triko nad co najvacsim cislom svojho supr trupr najsamlepsieho kastrola... nezabudnite, menej je niekedy viac a tym menej myslim jednak mensie cislo na obale oleja aj mensie cislo na tacho kedy dojde k jeho vymene....
osobne by som si ale netrufol ani take extremy ako 0w20... aj ked takisto poznam ludi co na nich normalne funguju "